Hier vind je oefeningen om jezelf als ICC-er, theatermaker of culturele instelling naar fantastisch cultuuronderwijs te filosoferen! Praktische oefeningen die je denken aanscherpen je je doen in de praktijk nóg meer richting geven. Ontwikkeld in opdracht van Cultuur en School Utrecht.
“In dit boek komen pioniers van de praktische filosofie in Nederland en Vlaanderen aan het woord. Ze leggen uit hoe ze de filosofie inzetten om prangende vragen te stellen en concrete adviezen te geven aan privépersonen, organisaties en overheden. Een ding hebben hun verhalen gemeen. Ooit waren ze verwonderd. Ze werden geraakt door de schoonheid van helder denken, gingen filosofie studeren en trokken vervolgens met hun kennis de wereld in. Daar vonden ze een steeds groter publiek.”
Uit: Pioniers in de praktische filosofie, Veerle Pasmans, 2014
“Filosoferen, het streven naar wijsheid, is – anders dan het gangbare spraakgebruik wil – geen vrijblijvend gepraat of ijdel, hoogdravend geklets. Het is zorgvuldig rekenschap geven van wat je wilt, hoe je handelt, waar je je prioriteiten legt. Het is minutieus zoeken, formuleren en legitimeren van visie. Het is kritisch toetsen, delen en afstemmen van zienswijzen.”
“Als er aan hun vooronderstellingen wordt gemorreld, worden veel mensen nerveus, omdat ze menen dat ze niet zonder kunnen. Maar denken is iets anders dan bergbeklimmen. Wie aan een steile wand hangt, kan beter eerste een nieuw ankerpunt vinden alvorens haar touw van het punt waaraan ze gezekerd is los te maken. Dan kan haar als ze valt niet veel gebeuren. In het denken is vallen niet gevaarlijk en vaak juist heel vruchtbaar. Meestal land je op een vraag. Het loslaten van vooronderstellingen voelt als een bevrijding. Dat is het natuurlijk ook. ‘Zonder vooronderstellingen’ is helemaal geen gekke omschrijving van wat vrijheid is.”
Uit: Wie het niet weet mag het zeggen, Harm van der Gaag, 2013
“Als mensen niet meer investeren in het zorgvuldige, kritische, dialectische proces van opinievorming, maar hun mening altijd al klaar hebben, dan bevinden ze zich in het grijze gebied waarin de dingen die ze doen tegelijkertijd dingen zijn die hun overkomen. Om het verschil te kunnen maken tussen wat je doet en wat je overkomt, zul je moeten blijven zoeken naar de juiste woorden voor wat je doet en waarom. (…) Als we de grondslag kunnen vinden om vastberaden in te stemmen met een standpunt, omdat het ons op een doorslaggevende manier het juiste standpunt lijkt, dan realiseren we de voorwaarde voor vrij en verantwoordelijk handelen.”
“Een ‘echte’ visie is altijd het resultaat van een fundamentele zoektocht naar de eigen ambities, drijfveren, kwaliteiten en overtuigingen van mensen, groepen of organisaties. Een ‘echte’ visie heeft daarmee betrekking op de diepste kern van ons bestaan. In alles wat mensen in een organisatie zeggen, doen, denken en voelen, moet die kern vervolgens tot uitdrukking worden gebracht. Gebrek aan authenticiteit heeft de visie bij velen een slechte naam bezorgd.”
Uit: Kus de visie wakker, Hans van der Loo, Jeroen Geelhoed en Salem Samhoud, 2015
“Verlichting betekent dat de mens zijn door hemzelf veroorzaakte onmondigheid achter zich laat. Onmondigheid is het onvermogen je verstand te gebruiken zonder de leiding van een ander. Aan jezelf te wijten is deze onmondigheid wanneer de oorzaak ervan niet een gebrek aan verstand is, maar een gebrek aan vastberadenheid en aan moed om hier zonder andermans leiding gebruik van te maken. Sapere aude! ‘Heb de moed je eigen verstand te gebruiken!’ is dan ook het motto.”
Uit: Essay Beantwortung der Frage: Was ist Aufklärung?, Immanuel Kant, 1784
Reflectie en feedback helpen je te groeien. Tenzij deze feedback gegeven wordt door middel van een fatale combinatie van onzorgvuldigheid en ego. ...
Ieder bedrijf is een community. Ieder gezin. Iedere tennisvereniging. Iedere wijk. Toch? Wat maakt een community een community? En wat maakt die community goed? ...
Onderzoekend, oordeelvrij denkonderzoek uitgelegd. Wat hebben de deelnemers ervaren tijdens een gezamenlijke sessie ...
In gesprek met mijn eigen criticaster over de waarde van 'Zelf denken'. Wat houdt zelf denken in? En wat is het niet? Waar is het goed voor? De reden waarom DENKPLAATS bestaat ...
DENKPLAATS begeleidt jou in het denkonderzoek. Scherpt aan zonder oordeel. Het gedachtengoed is van de klant. DENKPLAATS neemt niet over, maar daagt uit.
DENKPLAATS staat nieuwsgierig in het leven. Treedt jou met nieuwsgierigheid tegemoet. Wil weten wat je denkt. En wil naar de kern van de zaak. En vraagt dus altijd door.
DENKPLAATS is helder. In communicatie, in prijs, in vormgeving en in afspraken. Omdat denkwerk lastig genoeg kan zijn, moeten de randvoorwaarden glashelder zijn.
DENKPLAATS houdt van scherpe humor en lacht veel. Humor schept ruimte, maakt speelsheid in het soms zware denkproces mogelijk.
Aan het einde van het traject met DENKPLAATS heb je minstens één vraag gesteld die je (jezelf) nooit eerder gesteld hebt.